Wat is thanatopraxie?
Thanatopraxie, ook wel een eenvoudige
balseming genoemd, is medio 2010 toegestaan in ons land, maar in andere landen werd deze vorm van conservering al veel langer gebruikt. In ons Koningshuis was en is het gebruikelijk om dit toe te passen, maar in de particuliere uitvaartbranche pas zo’n 9 jaar. Door de toepassing van thanatopraxie worden conserveringsmiddelen bij een overledene ingebracht waardoor het lichaam gedurende langere tijd mooier zal blijven.

Voor het toepassen van deze vorm van balseming maken wij gebruik van deskundigen op het gebied van thanatopraxie. Dit bedrijf is landelijk erkend en zorgt ervoor dat de uitvoering keurig wordt uitgevoerd. Indien gewenst wordt deze behandeling OOK bij u thuis uitgevoerd en indien gewenst, mag u daarbij aanwezig zijn. Zodra de thanatopraxie is toegepast, kan een overledene op een normale wijze worden gekleed en thuis op een 1 persoonsbed worden opgebaard.

Wat zijn de voordelen?
Door het gebruik van thanatopraxie wordt voorkomen dat het lichaam gedurende de tijd van een opbaring, achteruit gaat. Het lichaam zal er natuurlijker uitzien, dat zal bij u en  inderen minder weerstand oproepen om afscheid te nemen. Door thanatopraxie is het gebruik van een koelplaat of koeling/airco niet meer nodig.

Thanatopraxie heeft grote voordelen bij een thuisopbaring, geen gebruik van storende mechanische apparaten in huis, het lichaam voelt warmer aan, ziet er natuurlijker uit en eventuele pigmentvlekken trekken weg. Door gebruik te maken van thanatopraxie, kunt u met een gerust hart afscheid nemen.

Wat zijn de kosten van deze behandeling?
Het toepassen van deze behandeling duurt ongeveer 2 ½ uur en de kosten bedragen € 750,00 + de kosten de laatste verzorging (het aankleden). Daar staat tegenover dat de kosten van koelapparaten, airco en dergelijke komen te vervallen. In uitzonderlijke situaties kan het echter noodzakelijk zijn om de thanatopraxie in ons Afscheidshuys d’ Beek te laten plaatsvinden.

Een behandeling kan echter ook langer duren. Dit kan  ondermeer te maken met de oorzaak van overlijden en daarmee het verloop van de behandeling.